Настава на даљину

Датум: 17. Mart 2020 11:29 Категорија: Новости

Настава на даљину, најновије саопштење Министра просвете

На сајту https://rasporednastave.gov.rs/ објављено је да ће часови за ученике првог разреда бити емитовани од 8.05 до 9 девет сати, а према распореду прваци ће у уторак, среду, петак и суботу имати по један час српског језика и математике, а у четвртак математику и Свет око нас.
 
Ученици другог разреда имаће наставу од 9.10 до 10.15 сати, а њихов распоред часова је исти као за прваке.
 
За трећи разред настава ће се одвијати од 10.20 до 11.25 сати, а ученици ће у уторак, среду, петак и суботу имати по један час српског језика и математике, а у четвтак математику и природу и друштво.
 
Ученици четвртог разреда наставу ће пратити од 11.30 до 12.35 часова, а њихов распоред је исти као за ученике трећег разреда.
 
За ученике петог разреда термин за наставу је од 12.40 до 13.45 часова и они ће у уторак и среду имати по један час српског језика и математике.
 
Петаци ће у четвртак имати час математике и географије, у петак српски језик и биологију, а у суботу математику и историју.
 
Настава за ученике шестог разреда предвиђена је од 13.50 до 14.55 часова и они ће у уторак, среду и суботу имати по један час српског језика и математике, док ће у четвртак имати математику и физику, а у петак српски језик и биологију.
 
Ученици седмог разреда наставу ће пратити од 15 до 16.05 часова и они ће у уторак и среду имати по један час српског језика и математике, у четвртак математику и хемију, у петак српски језик и физику, а у суботу математику и биологију.
 
Часови за ученике осмог разреда биће емитовани од 16.10 до 17.50 часова и они ће у уторак имати математику, српски језик и физику, а у среду српски језик, математику и историју.
 
Осмаци ће у четвртак имати математику, српски језик и биологију, у петак српски језик, математику и географију, а у суботу математику, српски језик и хемију.
 
Учење на даљину у основним и средњим школама уводи се пошто је обустављена редовна настава после проглашења ванредног стања у Србији.
 
Јутрос је почела настава на даљину за основце, часови се емитују на РТС 3, а министар просвете Младен Шарчевић каже да ће квалитет наставе бити подигнут на виши ниво од наредне недеље, када је у плану да се укључи и РТС2.
 
Ове недеље ђаци од првог до седмог разреда имаће по два часа недељно који ће трајати по пола сата, док ће ученици осмог разреда имати три часа недељно.
 
"За следећу недељу се планира да осим РТС 3 и РТС Планета буде укључен и РТС 2. Тиме би подигли квалитет наставе за по један час. Од првог до седмог ђаци би имали по три часа, а осми разред четири дневно", рекао је Шарчевић за РТС.
 
Он је нагласио да је РТС Планета оптерећен због великог интересовања ђака, родитеља те да ће се укључити и неки други портали.
 
Данас ће бити донета одлука, рекао је министар, да један од родитеља деце до 12 година буде ослобођен и да може да ради од куће.
 
"Тиме ће школски систе имати озбиљне асистенте - родитеље. Завод за унапређење одразовања и васпитања је направио је платформе са алатима које наставни могу да користе", навео је министар.
 
Подсећа да Хрватска има боље ресурсе и да је увела наставу само за прва четрири разреда основне школе. Србија је са мањим ресурсима увела наставу за комплетну основну школу и за средњу школу.
 
Наводи да се часови тренутно снимају за општеобразовне предмете, а укључивањем РТС 2 биће снимљени часови за све предмете.